היום קבוצות שונות יוצרות פלטפורמות פיזיות , מחוץ לעולם התוכנה , שסביבן יתקבצו קהילות של מפתחים שיוכלו להביא לנו יחד מוצרים חדשים שיהיו טובים , זולים ואמינים , ובתקווה שכך נוכל לדחוק מעט את שלטון הקונצרנים הגדולים. בכתבה זו נסקור שניים מהם –
טלפון חופשי
בשנים האחרונות חברות הסלולר ניסו לדחוף לנו מכשירים חדשים עם פיתויים כמו רמקול , מסך צבעוני , תקשורת בלותות' , נגן MP3 ועוד. אך לאחרונה הן נתקלו בבעייה – אם יציעו לנו תקשורת אינטרנט אלחוטית נוכל לוותר על גלישה באינטרנט סלולרי ואף להתקשר חינם דרך תוכנות כמו סקייפ ו-ICQ. אם יציעו לנו שקע לכרטיס זכרון חיצוני נוכל לוותר על רכישת נגן מוזיקה , ואם יאפשרו גישה נוחה לתוכנה האקרים יוכלו, למשל, לאפשר לנו לגשת לתוכנת ה- GPS בלי לשלם דמי מנוי. טלפון "ירוק" , או כל מוצר דומה לצורך זה , צריך להיות מתוכנן כך ש-
- יהיה מתוכנן לאמינות ואורך חיים מקסימלי (בניגוד לנגני הDVD שאנו רוכשים ב150 ש"ח..) כדי לצמצם פסולת
- יהיה קל לתיקון ע"י כל טכנאי מיומן , מדריך לתיקונים נפוצים יהיה זמין לרכישה (כמו אצל רוב חברות הרכב)
- חלקי החילוף יהיו נגישים , שום חלק בחומרה (כמו מתאם או מחבר) לא יהיה מוגן ברשיון שיגביל את זמינותו
- ישתמש בכל קומבינה אפשרית על מנת לחסוך לנו כסף ולפלוט מינימום קרינה
NEO1973 של OPENMOKO הוא הטלפון הראשון בעולם שמתוכנן כולו לפי עקרונות הקוד הפתוח. המטרה העיקרית שלו היא לחסוך לנו הרבה כסף. הטלפון יאפשר למתכנתים גישה קלה ונוחה לכל מרכיביו , ובעתיד יהיו עבורו כלים שיאפשרו גם למי שקיבל 75 במבוא לשפת C לכתוב תוכנה מתוחכמת לטלפון שלו. כמה מהכלים שיצאו בקרוב עבור הטלפון –
-ספר טלפונים חכם המאפשר לראות את זמינות אנשי הקשר בתוכנות כמו סקייפ , לדעת את מיקומם (בבית , בעבודה) ומאפשר לחייג אליהם בדרך הזולה ביותר תוך פליטת מינימום קרינה.
-יומן פגישות המצליב נתונים עם נתוני המיקום שלך ושל אנשי הקשר שלך ומאפשר תזכורות לפי מיקום ("בפעם הבאה שאני ליד המכולת..")
-שיתוף קבצים סטייל קאזה דרך תקשורת אלחוטית במהירות גבוהה (בלותות' 2 או WIFI )
-משחקים ותוכנת ויקיפדיה
-תוכנה לכיוון גיטרה
-רשמקול עם זיהוי דיבור
-ממשק עבור מד דופק ומד צעדים
-שלט רחוק לאבזרים שונים
-הרצת תוכנות PYTHON ועוד
הטלפון הראשון על פלטפורמה זו יוצא לשוק עוד כשבועיים אחרי תקופת הרצה של חצי שנה. מחירו יהיה 400 דולר , והיצרן יהיה FIC הטיוואני. כיוון שהתוכנה בקוד פתוח, בעתיד ייתכן שיהיו יצרנים נוספים כך שלאף אחד לא יהיה מונופול על הטכנולוגיה.
למפרט טכני ופרטים - קהילת הפיתוח openmoko.org ואתר החברה הוא openmoko.com
אני בטוח שליצירתיים שביניכם קופצים רעיונות מעניינים לאפליקציות ברגע זה ממש. אני מקווה לרכוש מכשיר עבור מועדון היזמות הירוק , יחד עם Development board ונוכל להתחיל לתרום למאמץ.
המחשב יוצא מהקופסא
פעם חשבתם לבנות רובוט, להדליק מנורה מהמחשב שלכם, אולי קולט שמש שיכול לעקוב אחרי תנועת השמש , משחק אלקטרוני או סתם משהו שלא היה קיים קודם? עבור כל אלה תצטרכו בקר מתוכנת , שהוא בעצם מחשב זעיר שיכול לתת פקודות , להדליק ולכבות מכשירים , לקבל מידע מהסביבה ולעבד אותו. בקרים כאלה נמצאים למשל במתקני "בית חכם" המאפשרים לנו לשלוט על הבית באופן ממוחשב, אך הם עולים כסף רב.
קבוצה של סטודנטים איטלקיים החליטה לפתור את הבעייה , ובנתה את Arduino , בקר מתוכנת חופשי בקוד פתוח. ייחודו של הבקר הוא במחירו הזול (29 דולר , ניתן להרכיב לבד חינם) ובקהילה הסובבת אותו. את הבקר מחברים בעזרת כבל USB ומתכנתים בשפה הדומה מאוד ל-C , וקיימות הרחבות עבורו המאפשרות תקשורת Bluetooth , שליטה על מנועים , שלט רחוק אינפרא-אדום , חיישני דופק, חיישני תנועה ותאוצה , RFID , תצוגה ועוד. הקהילה ממשיכה לפתח הרחבות ושימושים מעניינים, לתמוך בבעיות וקשיים של משתמשים, והכל בהתנדבות תוך הקפדה על פרסום כל הנתונים שדרושים לבנייה כדי ליצור "ספריית רפרנסים" למפתחים אחרים. הפרוייקט פועל פחות משנתיים וכבר יותר מ 10,000 יחידות נמכרו , שזה הרבה בהתחשב בעובדה שאין לו פרסומות ושמדובר במוצר ל"מבינים בלבד".
דוגמאות לפרוייקטים שמצאתי באתר של העיתון האמריקאי Makezine – חיישן זיהום אוויר נייד , בקרת טמפרטורה בעזרת מאוורר וחיישן , משחקים (על מסך המחשב) וכלי נגינה מוזרים העושים שימוש בחיישני מגע וכפתורים שונים , סקטבורד אלקטרוני המאוזן על גלגל אחד , וגם "קופסא שחורה" לרכב המאחסנת נתוני תאוצה , מיקום ונתוני מנוע.
שימו לב לכך שפרוייקטים מעניינים של סטודנטים העושים שימוש בבקרים כאלה זוכים לפרסום רב בקהילות העשה-זאת-בעצמך , בעיתונים ובבלוגים הזוכים לחשיפה של מליונים בחודש. זוהי דרך טובה להעשיר את קורות החיים בלי לפרסם מאמר אקדמי.
למידע נוסף - Arduino.cc
4 תגובות:
אופן-מוקו היא לא הראשונה. יש את
Trolltech Greenphone
שמבוססת על
QT
ויש גם את
Zaurus
של שארפ, המבוססים על לינוקס וסביבות פיתוח חופשיות.
אופן-מוקו הם הראשונים לפתוח את כל התוכנה והחומרה ללא כל מגבלות של רשיון ופטנטים. כל האחרים הם "סביבות פיתוח" הכלואות בתוך מערכת פרטית. ההבדל גדול מאוד בגלל שעם מוקו אחר כך ניתן להעביר את כל התוכנה ממכשיר למכשיר ואתה לא "כלוא" עם יצרן מסויים והעבודה שתרמת תשאר תמיד ברשות הכלל.
אגב טרול-טק הכריזו על שיתוף פעולה עם מוקו אחרי זמן רב שניסו לטעון שמוקו פחות טובים מהם
אני מסכים עם טום.
יש הבדל גדול מאוד בין סביבת קוד פתוח לבין סביבת פיתוח שנמצאת בתוך מסגרת של יצרן פרטי.
צריך לזכור שבגישה הראשונה- אין שום זכויות יוצרים- הזכויות שייכות לקהילה ולכם כל אחד שרוצה להוסיף פיצר עבור עצמו- יכול לעשות את זה בלי לקבל רשות או הסמכה ממישהו.
טלפון סלולרי
סביר שמי ששחרר קוד יוכל לעבוד עליו, בכל סביבת פתוח אשר תהיה. אלו שרוצים להצפין או להשתמש בזה כ-DLL תמיד יוכל לעשות זאת..
הוסף רשומת תגובה